Modern tesislerde giriş ve çıkışların kontrolü, izlenmesi ve sınırlandırması için kullanılan sistemlerin bütünü olan Geçiş Kontrol Sistemleri’ne yatırım yapmak; işletmenizin güvenlik seviyesini artırmak ve yalnızca doğru kişilerin girmesini sağlamanın en doğru ve etkili yoludur. İşletmenizin türü, karşılanmasını istediğiniz özel güvenlik gereksinimleri ve diğer bina kontrol sistemleri ile entegrasyon düzeyine bağlı olarak, tercih edilebilecek birden fazla tipte geçiş kontrol sistemi mevcuttur. Aşağıdaki geçiş kontrol sistemlerinden işletmenize en uygun olanı belirleyebilirsiniz:
Kapı kontrol sisteminde, genel olarak kapılardan geçişe izin veya red kararı bir merkezden verilmektedir. Bu kontrolün sorumlu personel tarafından yapılması şeklinde küçük ve ekonomik çözümler olabileceği gibi, tesis edilecek kartlı geçiş kontrol sistemi ile kapıdaki okuyucuya kart okutularak otomatik olarak da yapılabilmesi daha güvenli ve efektif bir yöntem olarak sıkça tercih edilmektedir.
Akıllı Anahtar ve Değerli Varlık Yönetimi Çözümleri »
Geçiş Kontrol Sistemleri 5N1K »
Biyometrik tanıma, insanların ölçülebilir ve her bireyde farklı olan biyolojik özelliklerini tanıyıp bunları metrik değerlere dönüştüren biyometrik cihazlar olan parmak izi okuma cihazları, damar okuma cihazları, avuç içi okuma cihazları, göz (iris) tanıma cihazları, yüz tanıma cihazları ile sağlanır. Kişi, cihazdan geçtiğinde alınan biyometrik kayıt ile öncesinde aynı kişiden alınan kayıt (enrollment) karşılaştırılır ve bu sayede kişinin kimliği doğrulanarak geçişine izin verilir. Günümüzde geçiş sistemleri dışında cep telefonları, bankacılık, sosyal medya gibi birçok platformda kullanılan biyometrik tanıma sistemleri, sadece biyometrik veriyi tanıyarak erişim izni vermekle kalmaz, aynı zamanda binaya gelen her ziyaretçinin ve çalışanın verilerini izler ve kaydeder. Daha yüksek güvenlik seviyesi gerektiren durumlarda, bu sistemler kartlı geçiş ve şifre girme ekranıyla birlikte de kullanılabilmektedir.
Biyometrik Tanıma Sistemleri Nasıl Çalışır? »
Çok sayıda insanın bulunduğu, yüksek güvenlik gereksinimi olan işletmelerde tesis edilecek entegre güvenlik sistemleri, geçiş kontrolün yanı sıra tüm personelin ve ziyaretçilerin günlük dolaşımlarını ve aktivitelerini takip edip kayıt altına alınmasını, antipassback ve aynı kapıyı ancak 2 kişinin açabilmesi gibi ileri güvenlik önlemlerinin alınabilmesini mümkün kılabilir. Bununla birlikte, Yangın Alarm ve CCTV sistemi gibi diğer sistemlerle sağlanacak farklı seviyelerde entegrasyonlar ile çeşitli senaryoların (yangın alarmı durumunda tüm kapıların açılması veya geçiş sisteminden alınan alarmla ilgili kamera görüntüsünün otomatik ekrana düşmesi) tanımlanıp hayata geçirilmesiyle üst düzey bir tesis güvenlik yönetimi sağlanır.
Kartlı Geçiş Sistemlerinin Afet Durumlarındaki Önemi »
Sadece kapıların ve insan giriş noktalarının değil, işletmenin bulunduğu arazinin tümünün izinsiz girişlere ve saldırılara karşı korumasının sağlanmasının büyük önem taşıdığı durumlarda tercih edilecek güvenlik önlemleri mevcuttur. Araç giriş noktalarında bariyer, road blocker, bollard gibi engelleyiciler yardımıyla; kart veya UHF tag okutulması ile kontrollü bir geçiş sağlanabilecektir. Arazinin çevresinde izinsiz girişlerin tespiti amacıyla çit üzerine veya toprak altına tesis edilecek, hareket algılayan kablosal tip hareket algılama dedektörlerinin olduğu çevre (perimeter) güvenlik sistemleri kullanılabilir. Bu çevre güvenlik sistemlerinin entegre güvenlik sistemine alarm bilgisini göndermesi ve ilgili çevre kameralarının alarmın geldiği noktaya bakması şeklinde bir senaryo tanımlanabilir. Çevre güvenlik sistemleri, çok yüksek güvenlik seviyesi gerektiren durumlarda termal kameralar, radar ve drone ile de desteklenerek güçlendirilebilirler.
Bulut tabanlı bir geçiş kontrol sistemi ile tüm kontrol cihazlarınızı çevrimiçi olarak kontrol edebilir, sistemi uzaktan ve birden fazla cihazdan çalıştırabilirsiniz. Bulutta tutulan bir geçiş kontrol sistemi, geçmişteki kayıtlara kolay erişimi sağlar ve görsel doğrulama yapılmasına imkan sağlar.