Bulut Teknolojisi en yalın haliyle hiçbir kurulum gerektirmeyen web tabanlı depolama hizmetidir. İnternet üzerinde barındırdığımız tüm uygulama, program ve verilerimizin sanal bir makine üzerinde, yani en çok kullanılan adıyla bulutta depolanması ile birlikte İnternete bağlı olan cihaz üzerinden, her lokasyonda kolaylıkla erişim sağlayabildiğimiz hizmetin tümüne bulut teknolojisi (cloud) adı verilmektedir.
Günümüz teknolijisinden beş sene öncesine gittiğimizde, bulut teknolojisi bugünkü yaygın kullanımı ve esnekliğine sahip değildi. Güvenlik sistemleri için depolama ihtiyacı sadece fiziksel disk sürücüler ile karşılanmaktaydı. Bugün bulut teknolojisi, bulut servis sağlayıcılarının bilgi merkezlerinde (datacenter) bulunan sunucularda ve depolama cihazlarında çalıştığından dolayı, fiziksel disk sürücü ihtiyacı bulunmamaktadır. Böylelikle işletmeye büyük oranda maliyet tasarrufu sağlanmaktadır.
Bulut teknolojisi yüksek yedeklilik özelliklerine sahiptir. Örneğin, bulut teknolojisi tabanlı çalışmayan bir güvenlik sisteminin bulunduğu bir işletmenin zarar görmesi sonucu sisteme ait fiziksel ekipmanlar da zarar görüp çalışamaz hale gelecek ve o güne kadar yapılan tüm yatırım kaybedilmiş olacaktır. Ancak bu işletme, bulut teknolojisi tabanlı bir güvenlik sistemine sahip olmuş olsaydı, sistemdeki tüm işlevsel bilgiler bulut üzerinde depolandığından dolayı bu bilgilere yeniden erişilebilecekti.
Bulut teknolojisi sayesinde, güvenlik sistemleri donanım ve yazılım bileşenleri için gerekli olan uzmanlık bilgisine ihtiyaç olmadan hızlı ve kolay bir şekilde kurulum gerçekleştirilebilmektedir.
Bulut tabanlı sistemler birden fazla sistemin entegrasyonuna imkan sağlayacak teknolojiye sahip olduklarından dolayı ölçeklenebilirlik ve esneklik sağlamaktadır.
Bulut tekonolojisini İnternet erişimi olmayan yerlerde kullanmak mümkün değildir. Ayrıca sistem online olarak çalıştığından dolayı, veriler internet bant genişliği kapasitesinin izin verdiği hızda transfer edilir. Bu nedenle, düşük bant genişliğinde İnternet bağlantısına sahip işletmeler için uygun değildir.
Bulut tabanlı sistemlerin komplike bir yapıya sahip ve herhangi bir yerden erişilebilir olduklarından dolayı, siber saldırıya maruz kalma riskleri vardır.
Kapalı Devre Kamera Sistemlerinde (CCTV) bulut teknolojisi kullanımı eskiye göre daha yaygın hale gelmiştir. Belirli fps, çözünürlük ve depolama süresi ile 16-20 kameralık sistemlerde bulut teknolojisinden ücretsiz olarak faydalanılabilmektedir. Son kullanıcı, yüksek güvenlik gerektiren, büyük ölçekli ve komplike sistemlerde profesyonel bulut teknolojisi servis sağlayıcılarının hizmetlerinden, sistemin büyüklüğü doğrultusunda özellik kısıtlaması olmaksızın kira ödeyerek faydalanabilmektedir.
Kamera kayıtları bulutta tutulduğundan dolayı, mevcutta NVR/DVR bulunmamaktadır. Bu durum, kayıt cihazlarının çalınma riskini ve kayıt cihazlarının konumlandırılması için gereken alan problemini ortadan kaldırmaktadır.
Kartlı Geçiş Sistemlerinde, kapalı devre kamera sisteminde olduğu gibi tüm veritabanı, geçmiş bilgileri ve sisteme ait yazılımlar bulut üzerinde depolandığından dolayı, sistem için sunucu ve bilgisayar ihtiyacı bulunmamaktadır.
Yukarıda bahsi geçen sistemlerin entegrasyonu bulut tabanında gerçekleştiğinden, bulut teknolojisi, güvenlik sistemleri için ileriye yönelik iyi bir yatırım olacaktır.