EEC’yi daha önce duymuştum. Koç Üniversitesi Hastanesi’ni yapan ve bize teslim eden ARK İnşaat, yangın algılama sisteminin satın alma aşamasında bizden işletme olarak önerilerimizi ve düşüncelerimizi paylaşmamızı istemişti. Fakat daha önce EEC ile çalışmamıştık. İlk defa bu projede çalıştık. İşletmeye geçmeden önce sistemin devreye alma ve geçici kabulünü biz yaptık. EEC ile bu süreçte tanıştık ve beraberce sistemin testlerini yapıp işletmeye hazır hale getirdik.
Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları için Komple Bina Çözümlerimiz »
Sistemi teslim alırken bazı endişelerimiz vardı. Özellikle EEC ile daha önce çalışmadığımız için yangın algılama sisteminin altyapısının kurulumuyla ilgili soru işaretlerimiz vardı. Bir alarm geldiğinde senaryo düzgün çalışacak mıydı? Senaryo devreye girdiğinde senaryonun tüm elemanları senaryoya uygun çalışacak mıydı? Oldukça uzun süren uğraşlardan sonra yaklaşık 1 sene içinde EEC ile birlikte senaryo testlerimizi tamamladık. -3. Kattan 9. Kata kadar her zonu teker teker test ettik. Hastane çalıştığı için testlerimizi gece 12’den sonra yapmaya başlıyorduk. Test sonuç raporlarına bakıp hangi sistem çalışmış, hangi sistem çalışmamış analiz ediyorduk, çalışmayanların üzerinden yeniden geçiyorduk ve tekrar testlere başlıyorduk. Daha önce EEC ile çalışmamıştık ama işte bu testler sırasında, EEC’yi ve sistemi tanımamız, sisteme hâkim olmamız mümkün oldu. Testler sırasında tereddütlerimizi giderdik. Çünkü sistemi sürekli zorladık, sürekli testler yaptık. Defalarca senaryoyu devreye soktuk ve sistemi de test etmiş olduk böylece.
Sistemi aktif olarak kullanmaya başladığımızdan beri bize en faydalı gelen özellik Fireworks üzerinden alarm gelen oda veya mahali görebilmemiz. Bizim hastanemiz çok büyük. Fireworks ekrandan blok blok, kat kat, oda bazında olsun, mahal bazında olsun bizi uyarabiliyor. Masa başındakiler alarm gelen noktayı gördüğünde telefonla devriyelere tarif edebiliyor. “Şu noktaya gideceksin, yakınında şu var, kapıdan gir,” şeklinde tarif etmek zaman kaybını engelleyen bir sistem. Bence bizim sistemimizin en önemli avantajı bu. Alarmı panelde zaten görebilirsiniz ama Fireworks’te mahal olarak düşüyor. Örneğin “Alarm Ameliyathane 1’den geldi,” gibi ekranda alarmın geldiği mahali görmek bize müdahale anlamında özellikle zaman açısından büyük avantaj sağlıyor.
EDWARDS Yangın Alarm Sistemleri »
EEC ile ilişkimiz bakım anlaşmamız ile devam ediyor. Sistem kuruldu ve çalışıyor ama sistemin devamlılığı da önemli. Hastaneler sürekli revizyon alanıdır; yeni bölümler açılır, yeni revizyon alanları oluşturulur. Sistemin genişlemesiyle ilgili EEC ile çok iyi çalışıyoruz. EEC o konuda çok esnek. Her sene bakım anlaşması yenilediğimizde bu konuları da konuşuyoruz. EEC ile o yenilikleri, o değişiklikleri sisteme adapte etmekte çok güzel anlaşıyoruz, hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Sistem de o açıdan açık. Diyelim bir katı revize ettik, mimarisini değiştirdik. EEC geliyor, yarım saat gibi bir sürede yeni mimariyi Fireworks’e tanıtabiliyor. Bu da çok önemli. Çünkü yeni bölüm açıldığı anda artık orası da bir risk alanı bizim için. Bunu ne kadar çabuk sisteme tanımlayabilirsek, bizim için o kadar avantajlı bir durum. EEC’nin ve sistemin o açıdan da faydasını görüyoruz.
EEC’yi gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum. Sağlık sektöründe herkes birbirini tanıyor. Diğer hastanelerdeki arkadaşlarımız “Biz de yangın sistemi kuracağız, siz ne kullanıyorsunuz, siz memnun musunuz kullandığınız sistemden?” diye sorduklarında, biz de EEC’yi öneriyoruz ve referans oluyoruz. Memnun kaldıkça memnuniyetimizi arkadaşlarımıza, dostlarımıza bildiriyoruz.
EEC ile beraber yaklaşık beşinci seneye giriyoruz. Şimdiye kadar sistemimizle ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Hastaneler yangın için çok riskli alanlar çünkü binlerce insanın sürekli girip çıktığı yerler. Aynı zamanda hastanelerde sürekli birçok sistem çalışıyor. Yangın algılama sistemine her gün alarmlar düşüyor. Sürekli sistem takip altında. Hiçbir sıkıntı yaşamadan EEC ile çalışmaya devam ediyoruz.
Yangın algılama panellerimizin performansından da çok memnunuz. Şöyle bir durum var; bazen birçok alarm aynı anda gelebiliyor. Böyle durumlarda kitlenen paneller gördüm. Biz bunun da testlerini yapıyoruz. 4-5 noktadan alarm veriyoruz, aynı anda senaryoyu devreye sokuyoruz ve panelin tepkime süresini ölçüyoruz. Aşırı bir veri trafiği sonucunda bile paneller düzgün çalışıyor, bize problem çıkarmıyor. Bu açıdan bir sıkıntı yaşamıyoruz.
EEC’nin fiyat/kalite performansının piyasa şartlarına uygun olduğunu düşünüyorum. Sistemimiz kuruldu ve çalışıyor ama bakım maliyetlerimiz var. Revizyon yaptığımız alanlar için malzeme alımı da yapıyoruz. Piyasa ile karşılaştırdığımızda maliyetlerin aşağı yukarı aynı olduğunu görüyoruz.
Periyodik bakımlarımız da gittikçe daha kısa sürede tamamlanıyor. Sistemi ilk kurduğumuzda bakımlarımız yaklaşık bir sene sürmüştü. Bu seneki bakımlar daha hızlı gidiyor. Geçen sene 1 ay süren bakımı şu anda 10-15 güne düşürdük. Bakıma gelen ekip sahayı daha iyi tanıdıkça hangi noktalarda hangi saha elemanlarımız var öğreniyor ve bakımı daha çabuk bitirebiliyor.
Yangın Alarm Sistemlerinize Hangi Sıklıkta Bakım Yaptırmalısınız? »
Ayrıca teknik servise ulaşmak için sadece bir telefon etmemiz yetiyor. Tatillerde ve mesai saatleri dışında acil durum hattını arıyoruz. Telefonda 7/24 hemen destek alabiliyoruz.