KANAT BOYA, 1986’dan beri koruyucu kaplamalar ve genel sanayi boyaları alanında faaliyette olup, İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde 15.000 m2’lik fabrikasında 350’ye yakın çalışanıyla üretime devam ediyor. Depolanan kimyasallar sebebiyle yüksek yangın riskleri bulunan Kanat Boya, yenilenme sürecinde Edwards Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri ve Aerosol Pano İçi Söndürme Sistemleri kurulum ve bakımları için EEC’yi tercih etti.
Tesisimizin idari ve üretim binası 2004’te yapılmıştı. Büyüdükçe 2009’da ilk yenilemesini geçirmiş, en son 2020’deki genişleme sürecimiz itibariyle de EEC ile yürümeye başladık. Aslında bir arayışta değildik. Çalıştığımız bir firma vardı. Ama kurumsal satış yöneticinizin proje aşamasındayken yakın ilgisi ve kurduğu sıcak iletişim sayesinde EEC ile tanıştık.
Hatta referanslarda, endüstriyel tesisten çok farklı olan plazalar, AVM’ler, rezidanslar görünce bizi yeterince anlayamazlar, maliyeti çok olur ve verimli bir ilişki yürümez diye düşündüm. 80 katlı binadaki insan etkisi, prosesi, ihtiyacı olan akıllı sistemleri çok başka, sorumluluğunu düşünemiyorum. Haliyle kendi risklerine en uygun partneri tercih ediyordur. Sonra endüstriyel tesislerdeki deneyimlerinizi soruşturup, ekibin her sektördeki profesyonelliğini fark ettiğimizde iş birliğine tereddütsüz başladık.
Biz tesis risklerimizin farkındayız. Ama bu riskin en doğru önlemi nedir noktasında ekibiniz bize teknik anlamda çok ışık tuttu. Örneğin, “riskimiz şu ve önlemi için şunu istiyoruz” dedik ama bize “acaba şöyle olsa sizin için daha iyi olmaz mı” diye tesisimize uygun, daha verimli alternatifler sundular. Böylece bize asıl faydalı olan çözümlere ulaşmamızı sağladılar.
Tatbikatlarımıza da katılmanızı isterim. Örneğin, biz “acaba ilk nokta neresi olsun” diye düşünüyoruz. Ama farklı göz ile bakınca yönlendirmeleriniz olabilir. EEC’nin her sektörden endüstriyel tesise hizmet verip farklı sorun ve çözümleri deneyimlediği için inanılmaz bir bilgi birikimi var. Bunu önemsiyoruz.
Edward Yangın Algılama Sistemimizin asıl faydası, düzenli testlerimizde sistemin ve sensörlerin aktif çalıştığını gördüğümüz için güvende hissettirmesidir. Çok şükür riskli bir durum yaşamadık. Ama mesela sizinle kurduğumuz senaryolara göre tatbikatlarımızda depo bölümü komple güvenliğe geçiyor. Yangın kapıları devreye giriyor. Zonlar kendine uygun korumaya alıyor. Sonra kontrollü bir şekilde açabiliyoruz. Bunu görmek bile bizim için çok önemli. Cihazlarımız zaten ex-proof olarak, tesis ortamımıza uygun seçildi. Ayrıca henüz ihtiyacımız olmadı. Ama referans araştırmamıza göre yedek parça ihtiyacında hızlı temin kolaylığı sağlamanız da çok önemli bir kriter.
Diğer faydası sistemin genişleyebilir olması. Çünkü sürekli gelişen bir yapıyız. 2020’den 2024 yılına kadar kapasitemiz yaklaşık 3 kat büyüdü. Başta bu 27.000 m2’de bir binamız vardı. Arkada 27.000 m2 bir alanımız daha var. Projelerimizi oraya genişleyecek mantıkla planlıyoruz. Haliyle üretimimiz artıp binamız genişlerken sistemlerimizin de bu genişlemeye uygunluğu ciddi önem taşıyor.
Genelde endüstriyel tesislerde panolar üretim alanı içindedir. FM200 veya Aerosol ile korunması gerektiğini düşünüyoruz. Biz en başta kablo maliyetini göze alıp, tesis risklerimiz gereği panolarımızı üretimin dışına kurduk. Pano içi söndürme sistemini mevcuttaki panoların belki %10’u gibi küçük bir başlangıçla deniyoruz. Genişleme planlarımız için gözlemliyoruz diyebilirim. Örneğin yeni kütle tesisimizde en ufak bir duruma anında müdahale bizim için çok önemli. Yeni yatırımımıza bu sistem ile önlem almayı düşünüyoruz.
Ekibin ciddi manada tecrübeli olmasından dolayı taleplerimize uygun çözüm önerileri sunabilmeleri bize hizmeti EEC’den almanın farkını gösteriyor. Kendimi güvende hissetmek istediğim durumu biliyorlar. Müdahale edilebilen güvenlikteki panele ek olarak pano odasına ikinci bir ekran koydular ve benim için önemli bir sorun çözüldü. Ben riskimi bilirim. Ama önlemek için ne istemem gerektiğini bilmeyebilirim. Veya istediğim şey doğru veya yeterli olmayabilir. Sonuçta biz mühendisi değiliz. Kendi işimizi biliriz. Arkadaşlar alternatifleri de en iyisine göre derecelendiriyorlar ve biz de ona göre sağlıklı bir seçim yapabiliyoruz. Sonrasında uygulamaya başlıyorlar. Referanslarınızdaki tecrübeleriniz de araştırıldı. Açıkçası olumsuz bir şey duymadım. Biz de bir olumsuzluk yaşamadık. EEC’de tek zayıf kasın gaz algılama olduğunu düşünüyorum. Diğerlerinde çok daha güçlüsünüz ve çok daha tecrübelisiniz. Tek eleştirim bu olabilir.
Ege bölgede herkes birbirini tanır ve “sistemini kime kurdurdun, memnun musun” diye sorar. Sorana gönül rahatlığıyla “EEC ile devam edin” derim. Hasan Bey’in tavsiyeleri de olmuş. Biliriz ki karşı fabrikada başka bir marka vardır. Araştırırken artısı eksisi nedir öğrenip, kendi şartlarımızı düşünerek ilerlenir. Sonuçta bu sistemlerin uzun vadede ekonomik bir yönü de var.
Aslında mevcut cihazlarımızdan Edwards ürününüze geçişimizi peyderpey yaptığımız için cihazların yeniliğini düşünürsek yıpranma payını tam olarak yorumlayamam. Sadece toz ve güneş ışınından etkilenebilir diye ışın tipi dedektörlerle ilgili soru işaretim vardı. Üretim alanlarında toz da güneş de oldu. Ama dedektörlerde hiçbir problem yaşamadık.
Yeni tiner üretim platformumuza uygun dedektör seçiminde de bizi yine mühendisleriniz aydınlattı. Multisensörlerin senkronize olmasını istedik. Ama tavan yüksekliği vb. etkilerle ışın dedektörü yerine alev dedektörünün daha sağlıklı olduğunu ince hesaplamalarla bize izah ettiler. Aslında oraya onu düşünmemiştik ama sonra edindiğimiz tecrübe ile “bu ekip doğrusunu biliyor” dedik ve diğer distilasyon alanı hatta tank çiftliğine de, her yere o tip cihazları koydurduk.
Ürün ve hizmet fiyatlandırmanızda ucuz değilsiniz. Bu çok net. Kaldı ki ucuz anlayışı bana göre farklı. Performans önemli denir ya hani. Bir firmanın birim fiyatları sizden daha uygundur ama verdiği hizmet kötüdür. Benim için asıl o firma pahalıdır. Bu anlamda EEC’yi pahalı statüsüne de sokamam. Şimdiye dek bana sürekli ilave paralar harcatmadınız. Alternatiflerle geldiniz.
İşi teslim süresi de olumlu. İSG kurallarına dikkat eden fabrikaların belli talepleri vardır. Tesise gelecek kişinin evraklarının önceden hazır olması, kişisel koruyucu donanımlarının bulunması, ekipman kontrollerinin periyodik yapılması, İSG ekibimizden alacağı eğitimlerin planı vb. detaylar önemlidir. Biz de bu anlamda pek kolay bir firma değiliz. Olması gerekenler için zorluk çıkartırız. Fakat EEC ile işin zamanında yapılmasını engelleyecek herhangi eksiklikle, bize geri kalmışlık durumu yaşattıklarına denk gelmedim. Aksaklıklarımız olduğunda bazen bizden kaynaklıydı. EEC ekibi hazırdı ama ben “şimdi yapmayın” dediğim için iş bekledi. Haliyle onlar geciktirdi diyemem.
Kimi firmanın personeli, fabrikada ne nerededir yakından ilgilenmediği için sağ yerine sola dönse ortalığı karıştırabilir. Hatalı bir hareketiyle işleyişi dönülmez noktalara getirebilir. Bu açıdan da EEC’nin ekibi tesisteki hassasiyetlerimizin farkındalığıyla, zamanında donanımlı geldikleri ve bağımsız hareket etmedikleri için işlerimizi rahatlıkla ilerletebiliyoruz.
Fabrikamızın Yatırımlar ve Teknik Satın Alma Yöneticisi Hasan Bey’in yaklaşık 200’e yakın carisi var. EEC bunların aasında en sorunsuz iletişim kurduğu ilk 5’in içindedir. Bu algıyı yaratansa Aytekin Bey’in kendisi. Ekibini veya yöneticilerini tanımaya ihtiyaç duymadık. Telefon ve ziyaretleri ile bizi ihmal etmez. Programımız yokken geçerken merhaba demeye uğrayıp, bir ihtiyaç var mı diye kontrole gelmesi bile çok değerli.
Aslında Kurumsal Satış Yöneticimiz Aytekin Bey’i köprü olarak kullandığımız için teknik ekibinizi o yönlendiriyor. Ama tesisimize gelen arkadaşlar şimdiye dek gayet aklı başında, işinde bilinçli kişiler. Ne nerede olduğunu bilerek hareket ediyorlar. Telefonda bir şey sorduğumuzda, uydudan bakar gibi fabrikanın her yerini bildikleri için bize “şuraya gidip şu cihazda şuna basmalısın” gibi yönlendirmelerle bile kolaylık sağlayabiliyorlar. Bu yüzden nöbetçi numaranıza hiç gerek duymadık.
Tesisimizde çok fazla alevlenebilir yükümüz var. Hammadde, yarı mamul, mamul depolarımızda tüm önlemleri alıyoruz. Ayrıca ilgili çalışanlarımızın yangın söndürme eğitimleri var. Küçük bir yangınla baş edebilirler ama profesyonel itfaiyeci değiller. Onları riske atamayız. Bu yüzden önlemlere rağmen istem dışı bir olay halinde çalışanlarımıza tek söylediğimiz; “en fazla 4 dakikamız var, zaten 4 dakika itfaiyenin ulaşma süresi, onlar gelmeden alevlenmeye dönüştü ve söndüremediyseniz, alev flashover düzeyine gelmeden hemen binadan çıkın. Sadece kaçın, çünkü can güvenliğiniz en önemlisi.”
Bu 4 dakikayı bize kazandıran ise yangın algılama ve alarm sistemimiz. Alevlenmeden durumu ilk saniyede algılaması kritik öneme sahip. Eğer algılama en erken anda olmazsa ve fark edemezsek itfaiye de geç haberdar olacağı için tablo daha çok kötüleşir. Bu sistem hem malımızı hem canımızı koruyor. Açıkçası yasal zorunluluk olmasaydı da bizim anlayışımıza göre bu sistemi zaten kurardık.
Dedektörlerin bize yeterli zamanı vermemesi, oksijen tüpüne bağlı birinin oksijeninin kesilmesi gibi bir durum. Erken algılanamayan bir durumda içeride kaos çıkar, panikle çıkış kaybedilebilir, zehirlenme ve düşmeler başlar. Kaldı ki 4 dakika sonra çelik konstrüksiyonlar erimeye başlar. Tanklar açılmaya başlar. Hammaddelerimizin flashover seviyesi zaten çok yüksek. Tesisimizde 17 kompartman var. Alanı ayrıştırma şansımız yok. Sistemi tesisin akciğerleri gibi düşünebiliriz. Çünkü o yanma aşamasından sonra müdahale gibi bir durum söz konusu değil. Daha önce tesisimizdeki riskler nedir diye görmek istedik ve yanıcı maddelerimizi planlı şekilde bir yangın firmasının bahçesinde yaktık. Bana “özel bir karışım mı getirdiniz, nasıl bu kadar yanıyor” dediler. Bu yüzden alarmı erken almamız ve 3-4 dakika bizim için çok çok önemli.
Diğer can ve mal güvenliği sistemleri gerektiğinde EEC’den destek almayı her zaman düşünebiliriz. Yeni projemiz 4 katlı 5500m2 AR-GE merkezinin çizimleri bitti. Takriben ruhsatı Ekim gibi alınsa yıl sonuna proje hazır olabilir. Üretimlerimizin küçük bir versiyonunu ve pazarlamalarını içerecek ve o bina için gelişmiş teknolojilere açığız. Çünkü bakanlığa raporladığımız “şu kişi burada görevli, şu saatte yemekte, bu saatte şu alanda çalışmada” vb. raporlar var. Mesela pazarlama ekibinin AR-GE’ye, AR-GE’dekilerin pazarlamaya girmemesi sağlıklı olacak. Belki asansörlerin duracağı katların ayrıştırılması veya mevcut kartlı geçiş sistemimiz haricinde yüz tanıma sistemi ile takip etmeyi veya acil anons ile yangın senaryoları gibi sistemlerin daha entegre ve verimli olmaları konusunda EEC ile çalışabiliriz.