Işın tipi duman dedektörleri yüksek tavanlı hacimlerde oldukça başarılı koruma sağlamaktadırlar. Bir duman algılama dedektörü olmaları nedeniyle kullanıldıkları ortamlarda yoğun şekilde buhar, toz ve prosesin doğal ürünü olarak duman bulunmuyorsa, yani duman dedektörünün hatalı alarm vermesine yol açabilecek bir etken yok ise rahatlıkla kullanılabilirler.
Alıcı ve verici arasında herhangi bir fiziksel engel olmamalıdır. Klasik ışın tipi duman dedektörleri yaklaşık 1m'lik bir engelsiz açıklık isterken yeni nesil çift ışınlı ve çok vericili ışın tipi duman dedektörleri için 30-40cm kadar bir boşluk yeterli olmaktadır.
Genel olarak kullanım alanları;
Tesisat kolaylığı, noktasal tip detektörlere kıyasla tesisat ve işçilikler açısında daha ekonomik çözüm sunmaları, montaj kolaylığı ve çok yüksek ve geniş alanlarda kümülatif etki nedeniyle daha iyi algılama yapmaları gibi nedenlerden dolayı tercih edilmektedirler.
Bunun yanında noktasal dedektör uygulamalarında ışın tipi duman dedektörü yerine aynı alanda kullanılacak cihaz nokta sayısının çok olması ve erişim ve müdahale zorlukları da ışın tipi duman dedektörlerinin yüksek alanlarda tercih edilmesinin nedenlerindedir. Benzer biçimdeki alanlarda kullanılabilecek hava çekmeli duman dedektörlerine göre ise daha ekonomiktirler.
Tarihi binalarda yüksek tavanlı hacimlerde çok tesisat ihtiyacı olmadığı için tercih nedeni olabilmektedirler.
Tesisinizin mimari özellikleri, ortam koşulları ve acil durum stratejinize göre algılama sisteminizi gözden geçirmelisiniz. Bunun yanında ekonomik koşullar da etkili olmasına rağmen doğru, sağlıklı ve işe yarar bir algılama tesis etmek her şeyden çok daha önemlidir.
Yansıtmalı tip ışın tipi duman dedektörleri göreceli olarak diğerlerine göre daha ekonomiktir. Bu nedenle genelde ilk tercih edilen tip olmaktadırlar. Ancak üretim hollerindeki uygulamalarda ışın tipi duman dedektörlerinin monte edildiği konstrüksiyonların belirli nedenlerle titreşime geçmesi nedeniyle ışın doğrultu ayarı bozulabilmektedir. Bu gibi alanlarda standart yansıtmalı tip dedektörler yerine motorlu tip dedektörler tercih edilmektedir.
Bazı üretim hollerinde, yüksek depolarda veya galeri boşluklarında ışık hüzmesinin kolaylıkla yansıyıp hata durumu ve hatalı alarm oluşturmaları muhtemeldir. Bunun yanında çok daha tehlikeli bir durum ise ışının koruma alanının dışından başka yüzeylerden yansımaya devam ederek duman oluştuğu durumda bile alarm üretmemesidir. Bu gibi durumların oluşma ihtimali olan mahallerde alıcı/vericili ışın tipi duman dedektörleri tercih edilmelidir.
Exproof ortamınızda ise buna uygun üretilmiş exproof tipte alıcı/vericili ışın tipi duman dedektörleri tercih edilmelidir.
Yerleşim ve montaj detayları için öncelikle TS/CEN EN54-14 klavuzuna ve üreticilerin kullanım klavuzlarına mutlaka bakılmalıdır. Işın tipi duman dedektörünün alıcı, verici veya alıcı/verici ünitesine doğrudan güneş ışını gelmemelidir. Montaj sırasında bu konuya da dikkat edilmelidir.
Sıcak hava yastıklaması (strafikasyon), yüksek hava hareketleri ve açık ve geniş alanlarda algılama zorlukları iyi değerlendirilmeli standartların tavsiye ve yönlendirmelerine uyulmalıdır. Gerektiği durumlarda ikinci bir kotta algılama tesis edilerek algılama zaafiyeti giderilmelidir.