Yangın alarm sistemlerinin ilk ve en önemli görevi yangın durumunda alarm vermesidir, ama daha da önemlisi bu alarmı SADECE YANGIN DURUMUNDA vermesidir. Olur olmaz çalan sinir bozucu siren sesleri, bir süre sonra o binayı kullanan insanlar için kimsenin tepki vermediği bir gürültüden öte anlam ifade etmez. Hatta bu durum çok rahatsız edici bir hale gelirse sirenler bir daha asla çalamayacak şekilde susturulur.
Bir binada yangın algılama sistemi olmaması mı yoksa sürekli hatalı alarm veren yalancı çobana dönmüş bir yangın algılama sistemi olması mı daha risklidir ne dersiniz? Eminim çoğumuz yalancı çobanın çok daha riskli olduğunu söyleyecektir.
Yangın alarm sistemleri neden hatalı alarm verir? Yangın alarm sistemlerinin en önemli ekipmanı olan yangın detektörleri hatalı alarm ürettiği için.
Duman ve ısı yangın türünden bağımsız olarak her yangında mutlaka ortaya çıkmaktadır. Yangın detektörleri de ortaya çıkan duman veya ısıyı algılayacak şekilde tasarlanmaktadır.
Duman detektörleri içinde bir ışık kaynağı, yansıtıcı yüzey ve alıcı üniteden oluşur. Normal çalışma durumunda kaynaktan çıkan ışık yüzeyden yansır ve alıcıya ulaşır. Yangın durumunda ise ortaya çıkan duman ışık kaynağı ve alıcı ile yansıtıcı yüzeyin arasına girerek ışığın yansımasını engeller ve detektörü alarma geçirir. Ancak benzer etkiyi toz ve buharda yapacağı için ortamda oluşan yoğun toz ve buhar yüzünden duman detektörleri hatalı alarm üretmektedir.
Isı detektörleri ise ortamdaki ısıyı veya ısı artış hızını takip eder. Yangın durumunda ortaya çıkan ısıyı algılar ve alarm durumuna geçer. Ancak kullanıldığı ortamda yangın dışında bir sebeple ısı artışı olursa ısı detektörü de hatalı alarm üretecektir.
Peki hatalı alarmları nasıl engelleyeceğiz derseniz size kombine detektör kullanmanızı öneririm. Kombine detektörler aynı anda hem duman hem ısı hem de ısı artış hızını takip ederek alarm üretmektedir. Daha da önemlisi bu üç parametreyi bir algoritma içinde eş zamanlı kullanarak hatalı alarm riskini ortadan kaldırmaktadır.
Kombine detektörler, hatalı alarmları ortadan kaldırmanın yanında projelendirme, uygulama ve işletme için de ciddi avantajlar sağlar. Tüm detektörlerin tek tip olması projelendirmeyi kolaylaştırır. Uygulama sırasında yanlış detektör montajından ortaya çıkan iş gücü ve zaman kaybını önler. İşletmede mekanların kullanım amacı değiştiğinde detektörün de değiştirilmesi ve farklı detektör tiplerinin her biri için ayrı stok tutulması gerekmez. Kombine detektör kullanımının işletmelere en büyük katkısı ise hatalı alarmlar nedeni ile binanın tahliye edilmesi durumunda ortaya çıkan iş gücü ve zaman kaybını engellemesidir.