Tüm binalar ve tesisler için yangın alarm sistemi kritik öneme sahiptir. 7/24 çalışması ve ihtiyaç duyulduğunda da işlevini yerine getiriyor olması gerekir.
Peki konutların yangın riski açısından diğer yapılardan farkı var mı?
Yangın sonucu oluşan ölüm oranlarına bakıldığında çoğunluğun konut yangınlarında olduğu gözüküyor, Bu yangınların hemen hemen hepsi gece çıkıyor ve ölümler duman zehirlenmesi nedeniyle gerçekleşiyor.
Konutların işlev olarak diğer binalardan farklı olması, yalnızca konutlar için tasarlanmış Duman Alarm Cihazlarının kullanımını ön plana çıkıyor.
Yalnızca konutlar için EN 14604 sertifikasyonuna göre regüle edilen, kendi başına çalışan, bir yangın ihbar paneline ihtiyaç olmadan dahili sireni ile alarm verebilen cihazlardır.
Daire sakinlerinin akıllarına iki soru gelecektir.
Genel intiba olarak konutlarda kapsamlı dedektör yerleşimi yapılırken ses seviyesi hesapları ayrıntılı olarak maalesef yapılmıyor. Duman Alarm Cihazlarının her birinin üzerinde en az 85db ses seviyeli dahili sirenin olması, standartlarda istenilen gerekli ses seviyelerini sağlamakta yeterli oluyor. Alarma geçen dedektörün, daire içindeki diğer dedektörleri de eş zamanlı çaldırma özelliği, diğer odalarda bulunan daire sakinlerinin uyanmasını sağlıyor. Binayı tahliye etmek için erken reaksiyon alınmasına yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar binayı terk etme sürenin yaklaşık 4 dakika olduğunu söylüyor.
Çoğu zaman bulunduğumuz ortamlarda acil durum cihazlarının farkında olmayız, farkında olsak da çalıştığının kontrolünü yapamayabiliriz. Duman Alarm Cihazları, sistemin çalışmasını test edebileceğimiz, yalancı alarm geldiğinde susturabileceğimiz yeteneğe sahipler. Bu fonksiyonları dedektör üzerinde bulunan butonlarla yapabileceğimiz gibi daire içerisinde herhangi bir yere tesis edilen remote kontrol ekipmanlarından da yapabiliriz.
Yüksek katlı binanın genelini (çekirdek) koruyan yangın alarm sistemi ile yapılacak entegrasyon sonunda binanın tamamı korunmuş olacaktır. Binanın gelen hacimlerinde oluşacak bir hata veya arızanın daire içindeki sistemi, daire içindeki arıza veya hatanın binanın geri kalan kısımlarını etkilemesi önemli bir avantaj olarak ön plana çıkmaktadır.