Havaalanları, ülke geneline bakıldığında, yüksek güvenlik gerektiren tesisler arasında ön sıralardadır. Son zamanlarda artan terör olayları da risk oranlarını arttırmıştır.
Havaalanlarında güvenlik politikaları, uluslararası kurallar göz önünde bulundurularak, daha önceki tecrübeler ve yapılan risk analizleri sonucunda hazırlanan yerel mevzuatlara göre oluşturulur. Tesisin güvenliği, çevreden başlayarak tüm binaları ayrı ayrı kapayacak şekilde daralarak devam eder.
Her havaalanı için ayrı olarak hazırlanan acil durum planları Havaalanı Güvenlik Komitesi'nce oluşturulur. Güvenlik Yönetim Merkezince yönetilen faaliyetler, havaalanı güvenliğini kusursuzca sağlamaya yöneliktir.
Terminallere giriş noktalarında, kişilerin ve eşyaların güvenlik taramaları için kullanılan X-Ray ve Metal dedektörleri büyük öneme sahiptir. Kontrol kulesi, enerji merkezleri, yakıt depoları, kontrol ve haberleşme odaları gibi hassas noktalara giriş-çıkışlar kontrol altında tutulur. Ayrıca havaalanlarının Air-Side (doğrudan uçak faaliyetlerine dahil olan alanlar) ve Land-Side (doğrudan uçak faaliyetlerine dahil olmayan alanlar) olarak tanımlanan alanlar arasındaki geçişlerin kontrolü büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla biyometrik okuyucuları, kart okuyucuları ve kart+pin okuyucularını içeren elektronik geçiş kontrol sistemleri kullanılır. İzinsiz geçişlerin engellenmesi amacıyla güvenlik (intrusion) ekipmanları da tesis edilir.
Kameralarla 7/24 kayıt altına alınan havaalanlarında olay tespiti için bu görüntülerden faydalanılır. Yine 7/24 izleme sırasında, video analiz özelliklerinin de kullanılmasıyla, oluşabilecek riskli durumlara önceden müdahale şansı artmaktadır.
Tüneller, Metrolar, Havalimanları için Komple Bina Çözümlerimiz »