Binanızdaki odalardan birini yangın tehlikelerine karşı korumak için gazlı söndürme sistemi tesis etmeye karar verdiniz.
Uygun sistem belirlendi, sistem tasarımı standartlar çerçevesinde yapıldı. Yapılan tasarım hidrolik hesap yazılımı ile doğrulandı. Daha sonra kurulumu da eksiksiz biçimde gerçekleştirildi ve devreye alındı. Buna rağmen meydana gelen yangında sistem yangını söndürmede başarısız kaldı.
Gazlı söndürme sistemi ile korunan hacimlerde söndürme sisteminin başarısız olmasının en önemli sebebi, tasarım esnasında öngörülmemiş olan açıklıklardır. Yangın durumunda hacme boşalan söndürücü gazın bu açıklıklardan dışarı kaçması, çoğu zaman söndürmenin gerçekleşememesine neden olur. Sistemin çalışacağından emin olabilmek için bu açıklıkların kapatılması ve hacmin sızdırmazlığının sağlanması gerekir. Hacmin sızdırmazlığının yeterli olup olmadığı Oda Sızdırmazlık Testi gerçekleştirilerek tespit edilir.
Problemin net biçimde anlaşılabilmesi için öncelikle hacim koruması yapan gazlı söndürme sistemlerinin çalışma prensibinin bilinmesi gerekir.
Hacim koruması yapan gazlı söndürme sistemlerinde söndürücü konsantrasyonu, korunan cihazların yüksekliği ve koruma süresi arasında bir ilişki söz konusudur. Basınçlı silindirler içinde depolanan söndürücü gaz, yangın anında nozullar aracılığıyla hacme boşalır. Yangın kontrol altına alındıktan sonra oluşabilecek kıvılcımlanmalara karşı için gazın belirli bir süre hacimde tutulması gerekir. Fakat bu kriter tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda bu süre sonunda yangından korunan cihazların en yüksek noktasındaki gaz konsantrasyonunun, minimum tasarım konsantrasyonunu koruyabilmesi gerekir. Bu şartlar sağlandığı takdirde sistemin hacmi yangından koruyabileceği, aksi takdirde koruyamayacağı kabul edilir.
Bu şartların oluşmasını engelleyen en önemli etken hacimdeki açıklıklardır. Belirli bir basınç ile boşalan gazın bir miktarı bu açıklıklardan dışarı kaçar. Bu açıklıklar kablo geçişleri gibi büyük ebatlı olabileceği gibi küçük ebatlı olup gözden kaçabilecek noktalarda da bulunabilir.
Sızdırmazlıkların gazlı söndürme sisteminin çalışmasını engelleyip engellemeyeceğinin tespiti için oda sızdırmazlık testlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Test prensibinin temelinde tüm gazlı söndürme sistemlerinin boşalma anında yarattığı negatif ve pozitif basınçlar vardır. Korunan odanın basıncının önce arttırılması, sonra düşürülmesi ve alınan bilgilerin standartlar çerçevesinde değerlendirilmesiyle sızdırmazlığın yeterli olup olmadığı anlaşılır.
Test gerçekleştirilirken aşağıdaki cihazlar kullanılır:
Portatif kapı çerçevesi odaya açılan uygun bir kapıya kurulur ve fan çerçeveye yerleştirilir. Sayaçlar takıldıktan sonra fan güç kaynağına bağlanır. Test yazılımına söndürücü gazın tipi, hacim bilgileri ve sistemin tasarım standardı girilir. Fan ile odaya basınç verilir ve sayaçlar okunur. Aynı işlem fanın ters çevrilmesi ile odanın basıncı düşürülmek üzere tekrarlanır. Okunan değerlerin test yazılımına girilmesiyle gazın oda içinde öngörülen kalma süresi ortaya çıkar.
TS ISO 14520-1 standardı, gazlı söndürme sistemi ile korunan hacimler için bu testin senede en az bir kez yapılmasını şart koşar. Ayrıca odada yapılabilecek herhangi bir modifikasyonun ardından da bu testin tekrarlanması şarttır.
Hacim koruması amacıyla tasarlanan gazlı söndürme sistemlerinde oda sızdırmazlığı en az sistem tasarımı kadar önemli bir unsurdur. Oda sızdırmazlık testlerinin ihmal edilmesi, yangından korunma konusunda hiçbir güvencenizin bulunmadığı anlamına gelir. Firmamız oda sızdırmazlık testlerini sertifikalı uzman kadrosu ve kalibrasyonlu cihazlar ile gerçekleştirmektedir. Tesisinizin gazlı söndürme sistemleri ile yangından korunduğundan emin olabilmek için hemen bizimle temasa geçin.