Tasarımın kurallarını yeniden yazmaya hazırlanan BIM (Building Information Modeling) uygulamaları, Entegre Bina Kontrol Sistemleri ya da sık kullanılan kısaltması ile EBKS kurallarının da yeniden yazılmasını gerektirecek. BIM uygulamalarının neler getirdiğini BIM Tasarımda Dördüncü Boyut ve Ötesi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Orta ve büyük ölçekli binalar için bir standarda dönüşen EBKS çözümünde iki ayrı trend rekabet halindedir. Bunlardan biri arkasında büyük sermaye gücü olan uluslararası şirketlerin kendi donanımları için geliştirdikleri yazılımlar ve işi yazılım geliştirmek olan firmaların marka bağımsız çözümleri. Her iki çözüm arasında teknik farklar varmış gibi gözükse de aslında bu farklar tamamen ticari kaygılardan kaynaklanır. Her ikisi de yazılımdır ve teorik olarak aynı işi yapabilir. Görünürdeki teknik fark birinin gömülü yazılım olması diğerinin ise entegrasyon çözümü olmasıdır. Bu amaçla hazırladığımız Entegrasyon Nedir? konulu yazımız farkı anlamaya yardımcı olacaktır. Marka bağımsız yazılım çözümlerinin neler sağladığını Tesis Yönetimi için Grafik İzleme Yazılımları, her iki çözümün teknik karşılaştırmasını ise Tesisinizi Nasıl Yöneteceğinize Siz Karar Verin başlıklı yazılarımızdan inceleyebilirsiniz.
BIM uygulamalarının EBKS yazılımlarına etkisi, bir markaya ait yazılımlar ile marka bağımsız yazılımlar arasındaki görünürdeki farkı ortadan kaldırmaktır. BIM uyumlu bir EBKS yazılımı kullandığınızda, veri tabanında bulunan tüm akıllı nesneler EBKS yazılımı tarafından da tanınacaktır. Doğal olarak akıllı nesne veri tabanında tanımlı tüm bilgiler EBKS tarafından da kullanılabilecektir. Bu da son kullanıcıya BIM uyumlu her türlü ürünü EBKS ye entegre edebilme imkanını sunacaktır. EBKS uygulamalarında ciddi bir maliyet kalemi olan entegrasyon için ilave bir donanım veya yazılım gerekmeyecek, mühendislik maliyetlerinde ciddi bir düşüş sağlanacaktır.
Mevcut iki boyutlu grafikler üzerinde çalışan EBKS yazılımlarının akıllı nesneler ile desteklenmiş, üç boyutlu sanal gerçeklik sağlayan BIM uygulamaları ile rekabet etmesi mümkün değildir. Ayrıca BIM uygulandığında binanın sanal ortamda bir kopyası oluşturulacak ve uygulamada yapılan tüm değişikliklerin bu sanal kopyaya işlenmiş olacaktır. Bu da işletmeye teslim edildiği gün bina nasıl ise sanal kopyası da aynı olacak demektir. EBKS uygulamalarının bir başka maliyet kalemi olan ekran grafikleri oluşturma, nokta tanımlama gibi işler için harcanan zaman neredeyse sıfıra inecektir.
BIM uygulamalarının EBKS ye etkisi, donanım dünyasında ortak protokol ya da yazılım dünyasında WEB tabanlı uygulamaların kullanımının ilgili sektöre etkileri ile karşılaştırılabilir. Ancak EBKS hem donanım hem de yazılım dünyasının bir parçası olduğundan BIM in getireceği dönüşüm bunların çarpımı ve hatta çok daha fazlası olacağını söylemek abartı olmaz. Ortak protokol ya da WEB tabanlı yazılımların yayılma hızı düşünüldüğünde, bu gün için uzak gelecek gibi algılanan BIM uygulamalarının yaygınlaşmasının sanıldığı kadar uzak olmadığını da söyleyebiliriz.